Βρισκόμαστε στην Κρήτη, λίγο μετά τη μεγάλη επανάσταση του 1866-69. Αυτή είναι μια πραγματικά σπάνια φωτογραφία ενός πρωτοπόρου Τούρκου καλλιτέχνη, του Πασκάλ Σεμπάχ. Ο Σεμπάχ συνήθιζε να δίνει το τοπικό χαρακτηριστικό «χρώμα» στις εικόνες του, αναδεικνύοντας και καταγράφοντας τις τοπικές ενδυμασίες στις διάφορες περιοχές της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Έτσι διέδωσε παραδοσιακά στοιχεία από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία – στερεογραφία ονομαζόταν τότε η τεχνική- είναι του 1872-1873 και δημοσιεύτηκε το 1873 σε έντυπο της Κωνσταντινούπολης, όπου ήταν η έδρα του φωτογράφου. Η εικόνα συμβολίζει και τη σύνθεση του πληθυσμού της τουρκοκρατούμενης Κρήτης. Δύο χριστιανοί και στη μέση μια μουσουλμάνα του νησιού. Όπως ο ίδιος ο Σεμπάχ περιέγραψε τη δημιουργία του, αριστερά είναι ένας χριστιανός αστός (μεσαίας τάξης άνδρας), στη μέση μια μουσουλμάνα νύφη και δεξιά ένας χριστιανός ιππέας. Ο πρώτος, στ’ αριστερά, Κρητικός είναι εξοπλισμένος όπως ήταν τότε οι χριστιανοί στις επαναστάσεις. Μακρύκανο τουφέκι, όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην επανάσταση του 1866, μαχαίρα και πιστόλες στη μέση.
Πιθανολογούμε ότι ο Τούρκος καλλιτέχνης απαθανάτισε τη σκηνή ερχόμενος στην Κρήτη, καθώς υπάρχουν και άλλες ανάλογες δικές του φωτογραφίες από το νησί.
Η εικόνα υπάρχει στα αρχεία του αμερικανικού Κογκρέσου.
https://www.facebook.com/search/top/?q=Candia%20Doc%20%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CF%82%20%CE%B3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%82